joi, 7 iunie 2012

Învăţătorul Modern – Revista de pe masa mea!


Învăţătorul Modern – Revista de pe masa mea!
3 ani împreună

 În discuţie cu redactorul-șef Mariana Marin au participat colegii:
Pavel Cerbuşca, doctor în pedagogie
Eleonora Devder, Gimnaziul „Gr.Vieru”, r. Ialoveni
 Svetlana Jitariuc, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, or. Grigoriopol
Viorica Rotaru, Liceul Teoretic Lăpuşna, r. Hânceşti
Oxana Scutaru, metodist, DETS, r. Hânceşti
Ana Speianu, Şcoala Primară „H. Corbu”, s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni
Iulia Chetruşca, Şcoala Primară „H. Corbu”, s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni
Svetlana Vîrlan, Liceul Teoretic "Mircea Eliade", mun. Chișinău
M.M. – Stimați colegi, cum credeți, de ce este necesar un abonament la Revista de specialitate?


 Pavel Cerbuşca: „Un cadru didactic de succes trebuie să susţină moral şi material promovarea Revistei „Învăţătorul Modern”, aceasta făcându-i mai aproape de performanţe”.

Svetlana Jitariuc:
„A învăţa mereu - nu e păcat,
Ba chiar e-o datorie sfântă pentru fiecare,
Dar cel mai mult -  pentru acei, ce-au fost chemaţi
Marin Mariana
Să picure căldură, bunătate, înţelepciune
Copilului, ce fi-va VIITORUL!”

Devder Eleonora: „Pentru a primi răspuns la toate întrebările care ne frământă, pentru a afla cum au  procedat colegii  noştri în anumite situaţii, pentru a afla ce mai este nou pe tărâmul învăţământului modern”.
Nina Mîndru şi Cristina Tomova

Viorica Rotaru: „Aşa cum un pom, o iarbă are nevoie de apă şi soare, un cadru didactic are nevoie de informaţii de specialitate. Revista „Învăţătorul Modern” vine să „adape” şi să „încălzească” pe cei care sunt în permanentă căutare. În revistă poţi afla opinii, poţi să te regăseşti, poţi identifica oportunităţi de afirmare, poţi prelua idei pentru manifestare”.

Oxana Scutaru: „Un abonament la revista de specialitate oferă oportunitatea autoformării, dezvoltării profesionale şi personale prin interacţiune, schimb de experienţă şi credibilitatea unui succes trăit şi deschis pentru a inspira şi înflăcăra spiritul Învăţătorului Modern”.

Ana Speianu: „Avem nevoie de un abonament la Revista de specialitate deoarece un cadru didactic nu poate să rămână în afara noutăţilor din domeniul său de activitate şi, nu în ultimul rând, o revistă de specialitate ajută în procesul de formare continuă personală”.

Iulia Chetruşca: „Abonamentul este necesar pentru siguranţa şi confortul pe care îl oferă. Graţie abonamentului, revista ajunge la destinaţie în timp util, fără a fi nevoie să te deplasezi suplimentar la chioşcuri. Totodată, abonamentul oferă posibilitatea economisirii resurselor finaciare.  Un abonament la revista de specialitate este mereu binevenit. Publicaţia vine în ajutorul cadrelor didactice întru lărgirea cunoştinţelor şi practicilor în domeniu, fiind un adevărat laborator metodic”.
Pavel Cerbuşca

Svetlana  Vîrlan: „Eu cred că este necesar pentru a duce o evidenţă a numerelor editate. În momentul când e vorba de bani totul trebuie să fie ţinut sub control. Atunci când echipa de creaţie ştie că are de editat un număr concret de reviste nu va sta cu frica în sân că vor fi solicitate sau nu, şi că banii investiţi în cele necesare pentru tipar se vor recupera”.


M.M.: Ce rubrici sau articole sunt aşteptate de Dvs?


Pavel Cerbuşca: „Rubrici mult aşteptate: VIP Învăţători; Bune practici, Portrete. Articole despre implementarea noilor tehnologii educaţionale şi stilurile proprii de învăţare”.
Tamara Lenţa

Svetlana Jitariuc: „Nu aş dori să dau prioritate unei sau altei rubrici, sau unui articol concret, chiar dacă m-ar interesa mai mult cele ce ţin de muzică şi de ARTE în genere. Dacă dorim o abordare complexă a educaţiei, e bine şi corect să ,,Învăţăm de la toate…”, interdisciplinaritatea şi transdiciplinaritatea fiind drept mijloace de învăţare integrată, una din variantele posibile ale pregătirii copilului pentru viaţă, o învăţare mai complexă a regulilor vieţii, o înţelegere a lumii prezente. Studierea experienţei reciproce şi a experienţei avansate a pedagogilor cu vocaţie şi a somităţilor din domeniul pedagogiei este extrem de importantă”.
Valeriu Cavcaliuc

Devder Eleonora: „O citesc din scoarţă în scoarţă, dar mai la inimă îmi sunt Atelier didactic, Învăţător şi Diriginte, Bune Practici, Învăţător şi Cercetător, Reţeta”.
Viorica Morcov

Viorica Rotaru: „Aşa cum Dumnezeu mi-a hărăzit să fiu profesoară, îmi place să citesc tot ce ţine de copil, de lecţie, de activitatea şcolară şi extraşcolară, de formare/autoformare ca profesor, dezvoltare personală. Dar la moment sunt director al unei instituţii şcolare şi urmăresc şi aştept toată revista, dar citesc cu creionul în mână, în special, rubricile „Învăţător şi cercetător”, „Management şcolar”. Pot, însă, afirma că le citesc pe toate, chiar dacă nu vizează obiectul pe care îl predau”.
Angela Cutasevici
Oxana Scutaru: „Învăţătorul Modern ar putea să abordeze aspecte ce ţin de activitatea învăţătorului – inovator (didactici particulare) sau ar putea reflecta portrete de dascăl din trecut”.

State Daniela
Svetlana  Vîrlan: „Una dintre cele mai aşteptate este rubrica BUNE PRACTICI. Aici îmi găsesc pâinea cea de toate zilele, în tot înţelesul cuvântului. Această rubrică o asemăn cu un izvor de idei. Sunt recunoscătoare tuturor celor care nu ezită a se împărtăşi cu realizările sale, cu ideile proprii. Chiar dacă uneori cuiva i se par mai puţin speciale, articolele merită a fi citite, căci - vorba poetului - toate-s noi şi vechi sunt toate. Îmi place să mă împart şi eu cu ceea ce am adunat pe parcursul activităţii mele. Cu un interes deosebit citesc articolele inserate la rubrica EDITORIAL. Oameni de seamă, idei interesante, gânduri frumoase, experienţă inedită – toate acestea le găseşti aici. Citesc revista din scoarţă în scoarţă. Deseori recitesc articolele care mi-au provocat interesul, sau revin la ele atunci când apare necesitatea”.
Tamara Cerbuşca şi Angela Cutasevici
Ana Speianu: „Rubricile mult aşteptate din revistă sunt: Învăţător şi cercetător şi Parteneriat educaţional. Sunt nişte pagini la care revin ori de câte ori simt necesitatea. Sunt variate în multe sfaturi  practice şi utile, pe care le folosesc în cadrul orelor”.

Iulia Chetruşca: „Rubricile mult aşteptate sunt: „Atelier didactic” şi „Tinerii jurnalişti”.





M.M.: Ce recomandări aveţi pentru autorii publicaţiei  sau pentru echipa de creaţie?
Stela Baltag
Pavel Cerbuşca: „Revista e foarte bună şi utilă nu doar cadrelor didactice, ci şi părinţilor, precum şi membrilor comunităţii. Autorilor articolelor le-aş sugera să scrie mai puţin despre CE trebuie să se facă şi mai mult despre CUM să implementeze în practică tehnologiile elaborate. S-ar putea de propus să se realizeze postere mari şi alte materiale complementare şi să fie difuzate împreună cu revista. Ar putea să fie organizate Zilele Revistei în şcoală, comunitate sau în raion. Este necesar, poate, să se organizeze un Forum al Revistelor pedagogice din Republica Moldova şi alte state”.

Svetlana Jitariuc: „Trăieşte-ţi viaţa aşa ca şi cum fiecare faptă a ta ar deveni lege universală” (Im.Kant). Să fim exploratori şi să-i învăţăm şi pe elevi să exploreze, să fim creativi şi flexibili -- acest lucru să-i învăţăm şi pe discipoli, pentru a-i putea pregăti pentru societatea informatizată a viitorului, dar să nu uităm şi de dimensiunile sufletului, noi, dascălii fiindu-le modele demne de urmat. Să dăruim continuu DESCHIDERE, BUNĂTATE, AFECŢIUNE, DRAGOSTE, or, sufletul are nevoie să absoarbă sentimentele unui alt suflet, pentru a i le da înapoi şi mai bogate”!

Devder Eleonora: „O rubrică de master klass „Mâini dibace”, alta - „A doua viaţă a obiectelor  de unică folosinţă”.

Svetlana  Vîrlan: „Să credeţi în ceea ce faceţi şi să ştiţi că o faceţi bine”.

Viorica Rotaru: „Să ofere în continuare resurse necesare”.

Oxana Scutaru: „Ar fi bine dacă autorii articolelor ar include o pagină de forum a învăţătorilor, în care s-ar publica doleanţe, impresii, opinii sau rezultate ale implementării unei idei din revistă sau ar lansa o platformă electronică a revistei, care să ofere oportunităţi de comunicare şi interacţiune, aşa cum există www. didactic.ro în România”.

Ana Speianu: „Fiind abonată la revista Dvs., în cadrul unei ore publice am prezentat-o colegilor de la liceu, iar ei, răsfoind-o, şi-au exprimat o doleanţă: ca să fie mărit spectrul de specialitate în cadrul „Învăţătorului Modern” şi  pentru  treapta liceală”.

Iulia Chetruşca: „În ceea ce priveşte conţinutul materialelor nu am obiecţii, însă o recomandare ar fi îmbunătăţirea site-ului. Este prea răzleţ, informaţia fiind repartizată neuniform. În acest sens, recomand un design care să permită o navigare mai uşoară”.

M.M.: Scrieţi titlul unui articol din revista Învăţătorul Modern care v-a impresionat cel mai mult?


Pavel Cerbuşca: „Un articol interesant este: V. Olaru. Paradigma competenţei şcolare din perspectiva tehnologiei didactice, Î.M., Nr. 3, 2011”.

Ana Speianu
Svetlana Jitariuc: „Şcoala prietenoasă  şi copiii” – autor prof.univ.dr. Gabriel Albu şi o serie de articole despre caracterul pozitiv al educaţiei. Foarte important şi actual!

Devder Eleonora: „Atelier didactic. Interviurile realizate de elevii cl.III-IV şi învăţătoarele V.Arion, S.Pulbere, N.Mândru. Elevii au adresat nişte întrebări destul de ingenioase”.

Viorica Rotaru: „Identitatea funcţiei de director al unei unităţi şcolare”, autor prof.univ.dr. Gabriel Albu, publicat nr.6 (16 decembrie, 2011).


Oxana Scutaru: „E greu de menţionat. Fiecarea articol tratează un aspect particular, util activităţii didactice”.

Ana Speianu: „Ultimul articol, cu titlul „Educaţia plastică şi spaţiul” de V. Cioca, doctor în psihologie”.

Svetlana Jitariuc
Iulia Chetruşca: ,,Lectura este interzisă?!”, autor Mariana Marin, Nr.1 (17) februarie, 2012.

M.M.: Vă rugăm să ne faceţi o urare echipei de creaţie şi tuturor cititorilor Revistei celor mai buni învăţători.


Pavel Cerbuşca: „Membrilor echipei „Învăţătorul Modern” le dorim multă răbdare în situaţia când nu e simplu să accepţi articolele care nu corespund cerinţelor şi sunt necesare eforturi suplimentare pentru a le aduce la condiţie. Tuturor cititorilor le doresc să găsim forţe să ne consolidăm şi să ne străduim să fim o familie a Învăţătorilor Moderni”.

Svetlana Jitariuc:
„Celor mai buni dintre cei buni,
La cei trei anişori de-activitate,
De dăruire, înţelepciune şi perpetuă căutare,
Eu vă urez mulţi ani şi multă sănătate,
Viorica Rotaru
Susţinere şi mult respect s-aveţi de la părinţi,
Discipoli creativi, dar şi cuminţi!
Să nu uităm că a educa cu-adevărat
Înseamnă a explora în OM TOT CE-I MAI BUN!
VIVAT, CRESCAT, FLOREAT „ÎNVĂŢĂTORUL MODERN”!

Devder Eleonora:
„Învăţătorul Modern e ca o rază
A unui soare cald şi blând,
Un înger care protejează
Un dar Dumnezeiesc şi sfânt.
Învăţătorul Modern e o carte
Şi fila sa e aurită,
Depozitând doar gânduri bune
Şi-o dragoste nemărginită.
Un suflet care e alături
Mereu, chiar dacă eşti departe
Să ştiti, să puteţi, să doriţi,
VISELE toate să le împliniţi.
Devder Eleonora
Să fiţi mereu, să existaţi,
La nevoi să ne ajutaţi
Veseli să-i faceţi, pe toţi cei trişti.
Uşor să obţineţi ce doriţi.
LA MULŢI ANI!
Să ne bucuraţi în continuare cu noi informaţii despre minunata lume a pedagogiei”.

Viorica Rotaru: „Vă salut cu respect. Mă bucur din toată inima că sunt un cititor al revistei „Învăţătorul modern”. Vă mulţumim pentru că sunteţi alături de noi. Surprizele plăcute oferite de revista Dvs. ne aduc multă bucurie şi satisfacţie. La 3 ani de activitate vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat, pentru rubrici şi articole care atrag şi provoacă de fiecare dată interesul cititorului”.

Oxana Scutaru:
Stimată Redacţie,
În această zi să aveţi parte de încă o sută aniversări cu frumoase urări!
Nenumăraţi cititori, moderni învăţători.
Scutaru Oxana
Veşnic  să  se regăsească
Aprinşi de inspiraţie, entuziasm şi admiraţie.
Tot pentru ceea ce faceţi zi de zi în numele fiecărui copil.
Acum şi întotdeauna
Tot la Dvs. să revină,
Ocolind grotescul şi banalul,
Răsfoind jurnalul,
Uluiţi şi neobosiţi să rămână
Luni şi ani de-a rândul.

Mereu în căutare
O nouă cale
De dragul Copilului
Entuziast
Responsabil
Neobosit
ÎNVĂŢĂTORUL.
Svetlana Vîrlan
Svetlana  Vîrlan: „Să vă fie de bine cu împlinirea a trei ani de activitate. Succese mari, realizări frumoase, cât mai mulţi învăţători moderni abonaţi la revistă! Fie ca bunul Dumnezeu să vă îndrepte gândul şi pasul spre ceea ce e mai frumos, binevenit pentru cei care vă aşteaptă cu sufletul la gură. Când copilul împlineşte trei ani, intră în perioada DECE-luşilor, aşa că vă doresc să aveţi cât mai mulţi DE CE? Şi încă mai multe răspunsuri la ele. LA MULŢI ANI!”

Ana Speianu: „La această vârstă fragedă eu vă doresc rezistenţă pentru a atinge culmile succesului, să ţineţi piept schimbărilor, precum stâncile – schimbărilor vremurilor. Să fiţi curajoşi precum ghiocelul primăvara, longevivi ca bătrânul Nistru!”

Iulia Chetruşca: „Urez echipei de creaţie un sincer La Mulţi Ani, multă inspiraţie, realizări la fel de frumoase ca până în prezent. Să fiţi liberi şi independenţi, să ne ţineţi la curent cu cele mai importante noutăţi din domeniu. Să daţi dovadă în continuare de profesionalism, onestitate şi curaj, iar cititorilor - le doresc să aibă încredere în acest produs informaţional”.

Alte doleanţe...


Pavel Cerbuşca: „La Mulţi Ani, Învăţătorul Modern!”
Svetlana Jitariuc: „Cu profund respect şi drag de voi”.
Viorica Rotaru: „O felicit, în mod special, pe doamna Mariana Marin! Să aveţi parte de tot binele din lume, de o viaţă plină de satisfacţii profesionale, de succese şi bucurii”.
Iulia Chetruşca: „La mai mult şi la mai mare. Succese!

2 comentarii:

  1. LA MULTI ANI INVATATORULUI MODERN! Sa fii scanteia care aprinde flacara stiintei(cunoasterii)in sufletul dascalilor si discipolilor lor.

    Bucuriile sa va inunde sufletul!!!
    Maria CIUBOTARU
    IASI, Romania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să dea Domnul, dragă Marina!Te felicit și pe tine pentru minunatele articole pe care le publici în Învățătorul Modern! Avem ce învăța unii de la alții!

      Ștergere